Husmann og godseier 1800-1900

1801

Jens Holmboe mottar det kongelige danske landhusholdningsselskaps gullmedalje for sitt virke for jordbrukets fremvekst i Troms.

Niels Nielsen Ihlen (IV) innlosjeres i Drammen for å gå på skole.

1802

Johan Daniel Stub dør.

Johanne Margrethe Gjæver dør.

Magistraten i i Christiania pålegger Johan Fredrik Biermann og murermester Christian Christiansen Møller å samle opplysninger for Sagenes vedkommende til bruk for en kommisjon, som skulle arbeide for en bedre innretning av fattigvesenet. "De skulle begge henvende seg til kjøpmann Erich Thurmann, som hadde ivaretatt Sagene distriktet, for etter nærmere avtale å gå ham til hånde med de i fornevnte distrikt utfordrede opplysninger."

1803

Ole Iversen Kalverudeie, husmann med jord på Kalverud i Biri, skomaker, tømmermann og snekker, gifter seg med Anne Olsdatter Røste.
Garvermester Holm Holmsen i Christiania gifter seg med Anna Blom (sin tidligere kone Elisabeths niese) i Domkirken 16.desember.

1804

Iver Olsen blir født på husmannsplassen Kalverudeie i Biri 6. juli. Han var eldste sønn av Ole Iversen og Anne Olsdatter Røste.

Ole Nilsen Lilloe dør 70 år gammel på Smedjordet på Lilloe, som han har beholdt som føderåd for seg selv. Han blir begravet 20. august. Han etterlater seg sønnene Jens, Andreas og Ole, og døtrene Anne Marie, Annichen og Ingeborg. Jens blir stamfar til en stor gren av Lillo-slekten i USA, Ole til Lilloe-slekten i Norge.

Fogd Jens Holmboe dør på sin gård Erviken i Trondenes den 4. desember. Han var bare 52 år gammel, men hadde fått utrettet mye. Som foged i Nordland hadde han tidligere bodd på gården Sælsæter i Astafjorden og Kastnes i Dyrø.

Ole Olsen Lilloe og Inger Maria Bruun får sitt åttende barn, en sønn, den 16. desember. Han oppkalles etter farfaren og får navnet Ole Petter Lilloe.

 

1805

Prost og sogneprest i Tromsø Rasmus Schjelderup dør.

Fra først av var det meningen at også Johan Fredrik Biermann på Sagene skulle studere teologi, og han leste også en tid med dette for øye. Det viste seg imidlertid snart at han hadde arvet farens sans for den praktiske bedrift med jordbruk og handel. Den 7. august får han auksjonsskjøte på Taasengården med tilhørende løkke. Den 15. november, i en alder av 34 år fikk han sitt borgerskapsbrev som marketenter på Christiania Rådhus.

1806

Else Sophie Michelsen dør.

Rebekka Dorotea, datter av Haaver Olsen Haselien og Tørborg Jensdatter, blir født den 20. september i Kristiansand.

1807

Emil Kallevig blir født 30.juni.

1808

Maren Anker Carlsen dør i på Bakkehaugen i februar og begraves 1. mars.

Tørborg Jensdatter dør og det holdes skifte den 21. juli. Enkemann var Haaver Olsen Haselien og deres barn var: Ole Andreas 22 år, Johannes 17 1/2 år, Jonas 11 år, Jens Christian 5 år, Maria 20 år, Karen Maria 15 år, Rebekka Dorotea 1 3/4 år.

Anne Hansdatter flytter inn som husbestyrer hos Johan Fredrik Biermann. Hun gikk under navnet Anne Biermann, men de var aldri gift.

1809

Margaretha Dedekam blir født 12.desember

1810

Gårdbruker Niels Nielsen Ihlen i Modum dør og blir begravet ved Heggen kirke. Han hadde med to hustruer fått 26 barn. Ved hans død ble gården solgt til chefsgård, men gikk senere over til Modum kommune.

1813

Karen Marie Biermann blir født på en løkke under Sindsen, Dæhlenengen, den 7.mars, og døpt i Gamle Akers kirke 14. mars. Hun fikk navnet Karen etter farmoren Karen Tronsdatter og vokste opp hjemme hos faren i Biermannsgården sammen med sin ett år yngre bror Evald.

1815

6. mai får Johan Fredrik Biermann livstidsforpaktning på et jordstykke av Bjølsen fra eieren Claus Clausen. Senere får han skjøte på forpaktningsretten til løkken Udsigten under Bjølsen, med påstående hus. Dette ga kort tid etter anledningen til en eiendommelig rettsak der prokurator Edv. Røer, som tidligere hadde skjøtet stevnet Biermann for å få ham forpliktet til å levere tilbake 7 hengelåser, som hadde vært på forskjellige dører på eiendommen da Biermann overtok den, og som etter Røers mening ikke skulle følge med i handelen.

Dom i saken ble avsagt 4. decAggers Thingsted udi Lensmand Sunnes Huus i Opsloe": "Indstævnede Friderich Birmann bør til Citanten levere de omhandlede 7 Hængelaaser eller Taskelaaser i uskadet Stand inden 15 Dage efter denne doms lovlige Forkyndelse, og under en daglig Mulkt af 1 Rdl.N.V. til Aggers Sogns Fattigkasse for hver Dag han sidder Dommen overhørig."

19.mai dør Kari Larsdatter på husmannsplassen Åseneie i Biri.

1816

22.april blir Randine Elisabeth Holmsen født i Christiania. Datter Av Anna Blom og garvermester Holm Holmsen.

1817

Garvermester Holm Holmsen i Christiania dør i en alder av 60 år.

1818

Johan Ernst Welhaven d.y. blir født i Bergen den 10. mai.

Johan Fredrik Biermann kjøper sin første sjøbod ved "Borkehullet" mellom H. Wangs og Rosenkrants sjøboder den 7. september fra grosserer Marcus Pløen.

1820

Michael Wide Holmboe gifter seg med datter av prost og sogneprest i Tromsø Rasmus Schjelderup og Johanne Margrethe Gjæver, Anna Rasch Schjelderup den 26. oktober.

Johan Fredrik Biermann oppnevnes som en av Christianias 17 ligningsmenn.

1821

Ole Halvorsen Røste dør 20 juli.

Johan Fredrik Biermann kjøper Gjetemyren ved auksjonsskjøter av 4. september og 8. november. Tilslaget på auksjonen han bød på lyder på " Hovedgaarden med paastaande Huuse og tilliggende Hauge for 4010 spd., på Jaspersens løkke for 600 spd. og på Spangbergløkken for 500 spd. Kjøberen overtar den på eiendommen hvilende heftelse på 1500 spd, dessuten betaler han alle av auksjonens føllende omkostninger og betaler alle skatter og avgifter fra årets begynnelse.

Ole Iversen dør på Kalverudeie i Biri 28. september, 47 år gammel. Iver Olsen mister således både morfaren og faren dette året. Det er skifte etter morfaren Ole Halvorsen Røste 11. oktober.

1822

Biermann kjøper enda en parcel av Gjetemyren, plassen Båstad, på auksjon den 12. mars.

Han hadde en veldrevet jordbruk og hadde et stort kreaturhold både der og i Biermannsgården og de deler av Bjølsen han forpaktet. Han var mektig stolt av Gjetemyrens gamle vakre bygninger og utstyr og gode jord. Mange prøvde å by på gården. Han svarte da på et utpreget Sagene mål: "Ja, by på Gjetemyra, til hu ligger midt i Kristiania, så skal Dere få pris på a."

1823

Det holdes skifte på Kalverudeie etter Ole Iversen om våren.

Iver Olsen reiste hjemmefra etter skiftet som 19 år gammel gutt og kom til Aker. Med god attest fra Haugianere i Biri fikk han arbeide hos den velkjente vekkelsespredikanten Hans Nilsen Hauge, som møllergutt ved Bakke mølle i Nydalen. Hauge hadde imidlertid kort tid i forveien overdratt mølledriften til Jens Hansen. Iver Olsen var en av mange bygdegutter som kom til Kristiania og Aker i disse år under og etter de store handelskriser, som trakk så mange av de gamle aristokratiske handelshus overende. Han var dristig og foretaksom med åpne øyne for de muligheter som forelå. Som haugianer var han i besittelse av stor nøysomhet, sparsommelighet, flid og arbeidslyst og hadde oppkomlingens friske idéer og nye metoder.

Det var flere bondegutter blant haugianerne som kom inn til byen på den tiden for å starte noe nytt. Haugianere Iver arbeidet sammen med var blant andre Chr. Grøndal som kom fra Ullensaker, Christen Dahler fra Eiker, som overtok Bredtvedt, A. Solem som eiet Sandaker. Også flere gutter fra Biri klarte å slå seg opp med hardt arbeid og nøysomhet koblet med nye idéer og pågangsmot: Ivers fetter Ole Amundsen ble brukseier på Bjølsen Valsemølle, fetteren Hans Pedersen Aas ble brukseier på Lille Frøen og Skøyen, og Ivers bror Ole hadde først Bjølsen Valsemølle, senere Turter gård i Maridalen.

Iver hadde god erfaring med sagbruk og møller fra Biri. Hans far og bestefar var drevne tømmermenn. Bestefaren var særlig dugelig som bygger av møller og sagbruk og hadde oppført 29 sagbruk.

1824

Hans Nilsen Hauge dør rett etter å ha solgt den siste del av han eide av Bakke til Nils Pedersen den 19.mars. Kort etter Hauges død ble Bakke mølle tatt av flom ved at Bjørnsjødammen i Nordmarka ble sprengt.

Den 2. april får Johan Fredrik Biermann arvefeste skjøte på enda tre stykker jord av Bjølsen fra enken Ingeborg Clausen. Disse tre jordstykkene hadde tidligere vært bortforpaktet til avdøde sorenskriver Vold. Disse tre jordstykkene som utgjorde "Voldsløkken" var på tilsammen 80 gode mål. Kjøpesummen var 950 spd. På eiendommen sto det en stor "arklade". En lade med beboelsesrom oppe i arken. En omgåelse av et tidligere forbud mot våningshus på eiendommen.

Johan Fredrik Biermann kjøper også en ny og større sjøbod av kjøpmann Hans Thorn Thoresens dødsbo den 27. august dette året. Sjøbodene var til stor nytte for hans handel med Holstenske skippere som stadig for på Christiania. For sine jaktskippere holdt Biermann selskap en bestemt dag i året, konversasjonen gikk på tysk og traktementet var sterkt. Det var den eneste dag i året han var tung til sengs, han var ellers meget nøktern.

1827

Iver Olsens farfar, Iver Arnesen dør i Biri 14.januar.

Morten Michael Kallevig dør.

Anthone Johanne Holmboe blir født 22. mars i Tromsø.

 

1828

Residerende kappelan til domkirken i Bergen, Johan Ernst Welhaven d.e. dør den 10. mars.

Karen Marie Biermann blir konfirmert den 5. oktober. Presten gir henne karakteren "meget godt" for kristendomskunnskap og flid, hun var ikke fult så god som broren Evald, som ble konfirmert to og et halvt år senere og fikk udmerket godt.

1829

Christian Ihlen blir født 7.august.

1830

I et brev til magistraten i Christiania av 1. desember ber Johan Fredrik Biermann seg fritatt fra vervet som 1. overformynder fra neste års begynnelse. Denne ansøkning blir innvilget.

Iver Olsen har vært nysgjerrig på boklig lærdom og en gammel skolelærer, som fattet interesse for den oppvakte gutten, ga han gratis ekstra undervisning hjemme i Biri. I Christiania tok han ekstraundervisning fra en fordrukken student for 2 skilling pr. time.

Dette året søker han om posten som omgangsskolelærer i Nordmarka.

1831

Iver Olsen får beskjeden om at han ved "Resolution af 19. februar 1831 af det Skydsmoeske Compagnie, Lægds No. 37.56 er afgiven til skoleholder i Maridalen Ditrikt."

Mange år etter når sønnene hans og barnebarna og oldebarna var på tur i Nordmarka, ble de alltid hjertelig godt mottatt av plassfolkene. De eldste kunne ikke noksom prise han Iver skolemester som lærer og som en hyggelig og snill mann.

Da Iver begynte var det skole bare i helgene. Han satte straks i gang med å streve med å få skoleordningen bedre i kretsen sin. Han ville ha faste lokaler og legge om rodene slik at barna skulle få flere skoledager. Han forfattet et utførlig forslag og fikk støtte og anbefaling fra Glad på Grefsen, Grüner på Foss og Nils Huus på Kjelsås.

1832

Iver Olsen er med å stifte Skolelærerforeningen etter initiativ fra Bastian Svendsen.

 

1833

Kitty Kallevig blir født 1. nyttårsdag.

Niels Nielsen Ihlen (den tredje) dør på gården Snekkestad ved Holmestrand. En eiendom med skog, teglverk og laksefiske

1834

Nils Pedersen selger sin fjerdedel i Bakke den 17. april. Kjøperen er Iver Olsen.

Denne første eiendommen i Aker, andelen i sin første arbeidsplass, beholder Iver så lenge han lever. Han kjøper også flere "lapper" av jord rundt omkring i Aker dette året. 26. juni skiver han til en venn om hjelp til bestyrelsen av sine bruk. Han har da også inngått forpaktningskontrakt for Sandaker mølle. Kontrakten omfattet også husene på mølleplassen Sandakerbakken.

Sandakerbakken hadde vannfall nummer 10 og 11, hver med med 16 fots fallhøyde, lå på elvens østre side og hadde hele elvens vannføring. Ved øvre fall var det i utganspunktet en tømmersag og ved det nedre en kornmølle.

1835

Ingeborg Marie Olsdatter, Hans Nilsen Hauges enke, som giftet seg med Iver Olsens venn Christen Dahler, gir Iver i oppdrag å finne en tjenestejente. I den anledning skriver Iver til Else Taraldsrud i Biri.

Den 31. mai skriver Iver frierbrev til Karen Marie Biermann:

Iver får godt med maling på sine møller og tjener gode penger.

1836

23 år gammel gifter Karen Marie Biermann seg den 10 november i Gamle Akers kirke med den 9 år eldre, daværende skolelærer og forpakter av Sandaker mølle Iver Olsen på Sandakerbakken. Iver Olsens forlovere var gårdbruker i Aker A. Solem på Sandaker og fetteren Hans P. Aas på Lille Frøen. Gamle Biermann liker ikke dette partiet. Uttalelsen " Jeg hadde aldr trodd at eneste dattera mi skulle bli husmannskjerring under Sandaker og han Solem", falt Karen Marie tungt for brystet og da Biermann hadde sendt en del ting over fra Biermannsgården til de nygiftes bolig, lot hun alt sammen kjøre ned igjen til faren neste dag med følgende beskjed: " Du må ikke tro at jeg har giftet meg med en mann som ikke kan greie å skaffe meg mat og klær selv."

1837

Theodor Christian Stalsberg blir født i Christiania 6.februar.

Johan Fredrik Biermann blir valgt som en av byens 6 representanter ved det første representantvalget den 27. februar. Biermann var senere flere ganger valgmann og også med i byens representantskap. Til herredstyre som ble valgt for første gang dette året ble Iver Olsen innvalgt. Det var hele tre lærere med. Foruten Iver var det fetteren Hans Pedersen Aas og Henrik Lilloe.

Han forsonet seg fort med sin nye svigersønn Iver Olsen, og allerede dette året sto han fadder til den førstefødte på Sandakerbakken, datterdatteren Anne Carine.

Iver Olsen tar avskjed som skolelærer i Maridalen.

1838

På kirkeveien til Gamle Akers kirke, som Johan Fredrik Biermann stadig besøkte, ble han påkjørt av en vogn fra Disen.

Biermanns svigersønn skrev da et brev til gårdbruker Harald Arnesen:

"Eftersom De hverken lod stanse i Agersbakken eller siden har sendt Bud for at underrette Dem om Resultatet af Deres uheldssvangre Kjøring, saa skulle jeg herved underrette Dem om, at Deres skjødesløse Kjøring da blev os en Aarsag til en sørgerlig Jul, idet den gode gamle Biermann efter at De havde kjørt paa ham og reist, laa der lemlestet og maatte løftes op i en slæde og igjen bæres ind af Slæden igjen. Doctor Hvidt blev strax hentet. Han undersøkte Skaden og fandt til al Lykke at intet Been er knust, dog maa de have været en forfærdelig Sted saasom han ikke i mindste Maade kan løfte sit Been, ike sidde og med Møie ligge, der blev igaaraftes ham paasat 14 igler. Den gamle fandt sig med Taalmodighed i sin uheldige skjebne. Den Rystelse som Øieblikkets Forskrækkelse foraarsagede min Kone havde igaaraftes og i Nat nær faat farlige Følger, men idag er hun Gudskjelov ikke alene uden Fare, men paa det Nærmeste gandske restitueret. Deres Dreng kan takke sin Gud for at han ikke kjørte ham ihjæl, eller at det ikke traf nogen der maaske vilde have forfulgt ham. Det er maaske en Lærepenge, saa han en anden gang ikke uden Dombjælder og uden at varskoe, i fuldt Trav paa det stille Vinterføre kjører lige paa en tæt gaande Klynge af Mennesker.

Vennskabeligt hilset fra min Kone

ved Deres I. Olsen, 2den juledag 1838

Biermann ble aldri riktig før etter denne ulykken, og den tidligere arbeidssomme og staute mann, var i sin siste levetid noe bøyet og tung til fots, såes alltid med en stor støttestav og tildels med krykker.

Iver Olsen blir valgt inn i en kommite nedsatt av kommunestyret for å skaffe sykehus.

1839

Johan Ernst Welhaven tar sin studenteksamen.

Den 10 april får Iver Olsen Isak Muus arvefesteskjøte i Fladebyløkken for en årlig avgift på 10 spesidaler. Den 12. april fikk han skjøte på Lilleåsen.

Iver Olsen blir valgt inn i Akers formannskap den 11. juli, etter Grimelund, som gikk ut etter loddtrekning.

1840

Kjøpmann og ekspeditør for statens dampskip i Tromsø, Michael Wide Holmboe utnevnes til medlem i en kongelig kommisjon angående losvesenet.

Johan Fredrik Biermann har en stor interesse for numismatikk og har etterhvert opparbeidet seg en betydelig myntsamling. Denne testamenterer han dette året til Universitetets myntkabinett.

Iver Olsen fortsetter å kjøpe eiendommer. Han kjøper nå en ny andel i Bjølsen av Arnt Solems sønn Fredrik den 11. mai. 26. august kjøpte han av Arnt Solem en eiendom i Maridalsveien, senere Maridalsveien 16. Videre kjøper han et møllebruk under Åneby og en skogeiendom under øvre Kirkeby i Hakedalen.

Sammen med Hans Grimelund blir Iver Olsen beskikket av Herredsstyre til å sette takst for graverne i Aker.

1841

Johan Ernst Welhaven tar sin 2. eksamen.

Ved skjøte av 7. juni kjøper Iver Olsen Sandaker mølle og Sandakerbakken av Solem. Kjøpet omfatter sagbruk to tilhørende vannfall, dam og vannrettigheter samt en grunneiendom med alle påstående bygninger, inventar, innretninger og redskaper. Han betalte 1500 spesidaler kontant og skulle betale resten over 18 år. Samtidig solgte Solem resten av Sandaker til Peder Hansen. Han kom fort i klammeri med alt og alle og stevnet også Iver for retten. Heldigvis solgte han videre allerede samme år.

Iver satte straks etter kjøpet i gang med forbedringer. Han gikk i gang med nye damanlegg og forlenget og bygget en vannrenne til mølla, så den ble høyere og 18 fot lenger enn før.

Iver Olsen kjøper dette året også en halvpart av Bjølsen mølle sammen med fetteren Hans Pedersen Aas.

Ole Dagfinsen i Biri får tilbud om å bli Iver Olsens husmann i Hakkadalen på følgende vilkår:

" Til Ole Dagfinsen.

Efter avtale skulde jeg snarest mulig underrette deg om enten du kunne bli antatt ved mitt bruk i Hakkedalen eller ei, det jeg nu herved skal oppfylle. Jeg har overveiet alt både for og imot og kommer til det resultat, at intet kan være til hinder for det, da du er en dyktig arbeider, har en bra kone og flinke barn, så kunne du og din familie, når dere alle har en god vilje, bli meg nyttige og således mest gavne dere selv, når dere derved finner godt utkomme. Jeg lover deg således herved å anta deg ved mitt bruk på de vilkår vi talte om, som er som følger:

Du får fritt hus og brensel, et halvt mål til poteter som jeg anviser, sommerhavn med nødvendig vinterfor av låven til ei ku, 8 tønner havre og 2 tønner bygg og 36 spesidaler årlig, mot at du hele året er i mitt arbeide, passer i alt mitt beste ved å sørge for at alt blir utført etter evne, såvidt mulig efter mine ønsker, din kone blir forpliktet til å vokte de dyr som jeg muligens kommer til å ha der, stelle det nødvendige om og til forskjellige tider kunne ha noen av mine folk der for å utføre arbeid, hvilket mulig kunne unngås, om vi blir enige om, at du for en vis betaling holder sådanne med kost.

Dernest vil det være en selvfølge, at hun er med ved onnene, fornemmelig i slåttonna og når det er tid til å slagte.

Hva Børe angår, så skal jeg lønne ham, som jeg skjønner han fortjener. Den husgeråd som Berthe og Børe har hatt der, og som dere godt kan berge dere med, må dere for det første gjerne benytte. Sengeklær, må du selv sørge for å ha med.

Tiltredelse må skje påskeflyttetid førstkommende. Omenskjøndt jeg ei antar at du har skiftet mening, siden jeg talte med deg, så ønsker jeg dog svar fra deg med første post.

Jeg vil til slutt underrette deg om at Børe har dyktig å bestille ved møllen i Hakedalen.

I. Olsen."

Iver Olsen blir gjenvalgt i formannskapet.

1842

Anne Olsdatter Røste dør på Kalverudeie i Biri 2. oktober.

Iver Olsen kjøper en ny andel i Bjølsen sagbruk og mølle. Sammen med fetteren Hans Pedersen Aas på Lille Frøen eier de nå det meste av møllen. Med kjøpet fulgte det halve av den på nytt oppførte gryn og siktemølle med sine innretninger og alt inventar såvel som de øvrige nyoppførte husbygninger og endelig halvdelen av alle beholdende materialer, såsom tømmer, hjulstokker, planker, bord etc.

Denne sommeren er usedvanlig tørr og vannføringen liten. Jacob Caspari og Henrik Johannesen Heftye setter den minskede vannføring i forbindelse med Iver Olsens utbedringer på Sandaker og forlanger at han gjør om sine ombygginger.

I november er det en åstedsbefaring

1843

Den 6. februar blir Johan Fredrik Biermann på Sagene utnevnt til Ridder av Vasaordenen av Kong Carl Johan.

26.mai blir det avgitt et skjønn til fordel for Caspari og Heftye. Et overskjønn i 26. september kommer imidlertid til den motsatte konklusjon. Caspari trekker seg ut av saken. Heftye fortsetter imidlertid saken.

Iver Olsen foreslår en fast skole for Nordre Sagene i Akers formannskap. Dette kom så i stand.

Karen Hansdatter, enken etter Niels Nielsen Ihlen (den tredje) dør på gården Snekkestad ved Holmestrand.

1844

Sven Rudolf Gundersen blir født i Stavanger den 29. mars.

Christoffer Holmboe starter katalogisering av Biermanns mynt og medaljesamling.

Ved valget som ble avholdt på Børsen den 20. august blir Biermann valgt til valgmann selv etter at han har avsluttet sin forretning.

Iver Olsen kjøper Vestre Grefsens skog, eiendommen Midtodden, ved Maridalsvannet sammen med dennes og Nordre Osets fiskerett og rett til strand og båtstø.

Den 30. november blir Iver Bredo Olsen født på Sandakerbakken.

6.desember melder Iver Olsen til sorenskriveren at han bygger sagbruk ved siden av mølla for å skjære materialer fra skogen på Midtodden.

1845

Den 23. februar blir Iver Bredo Olsen døpt i Gamle Akers kirke. Faddere var Hans Pedersen Aas, Hans Evensen Frøen, Ma. Frøen, Oluf Roll, jmfr. Christensen og baker Pedersen.

Johan Ernst Welhaven blir Cand. Theol.

Den nye sagen på Sandaker fullføres.

Ole Petter Lilloe gifter seg i Domkirken i Oslo lille julaften med Randine Elisabeth Holmsen

1846

14.mars kommer det frem til endelig dom i saken mellom Heftye og Iver Olsen som fører til full seier for Iver.

Ved auksjonsskjøte av 3. september kjøper Ole Petter Lilloe hovedbølet i Vestre Grefsen.

29. september blir Thora Lilloe født på Vestre Grefsen.

1847

Randine Elisabeth Holmsen dør etter lang tids leie i barsel. Ole Petter Lilloe blir enkemann og alenefar etter kort tids ekteskap.

Sagen på Sandaker utstyres med overfallshjul og en deavelmaskin for å karde opp ullapper til ull.

Iver Olsen blir direktør for Akers Sparebank.

1848

Johan Ernst Welhaven blir personlig kappelan hos prost i Tromsø L. Holmboe.

10. august samme år blir han gift med Anthone Johanne Holmboe.

Det fryktes dyrtid og Iver Olsen foreslår overfor formannskapet i Aker å kjøpe inn og lagre korn. Formannskapet bifalt hans forslag og kjøpte inn korn for 1000 spesidaler. Dyrtiden kom riktignok ikke, men kornet ble allikevel solgt fordelaktig.

1849

Ullfabrikken bortforpaktes til Christiania mekaniske Bomuldsvæveri, som Iver står bak opprettelsen av den 16.mars sammen med Peter Petersen, Petter Gulbrandsen, Jørgen Gjerdrum, Adam Hjort, Oluf Roll og M.Melby, og det blir instalert 28 vevstoler med plass for 33 personer.

Anne Andersen blir født 26.juli.

1850

Elise Margrethe Cammermeyer Welhaven blir født i Tromsø den 17. desember.

1851

Iver Olsen er med i en komité som skal vurdere restaureringer ved Gamle Akers kirke.

1852

Johan Fredrik Biermann dør i en alder av 81 år den 13. februar og ble begravet ved Gamle Akers kirke den 20. samme måned.

Etter Johan Fredrik Biermanns død ble det holdt auksjon over hans store boksamling. Selv om han hadde sluttet teologistudiene som ung hadde han opprettholdt interessen for boklig lærdom, og hadde en enorm boksamling. Auksjonen over boksamlingen alene varte i over 6 dager. Auksjonen ble holdt i Kongens gate 10 og startet den 4. oktober med salg av bøker i "forskjellige Vitenskaber", særlig teologiske, og fortsatte neste dag med juridiske, filosofiske, medicinske, matematiske, naturvitenskapelige og historiske skrifter. 6. oktober solgtes historiske verker osv. Lørdag den 9. oktober var endelig siste dag og startet med katalog nummer 2100. Ikke alle bøker ble solgt. En del ble arvet av sønner og døtre.

Av eiendommer arvet sønnen Evald Gjetemyren og en sjøbod. Karen Marie arvet Voldsløkken og en annen sjøbod.

1853

20. mars dør Anne Hansdatter i en alder av 69 år.

Johan Ernst Welhaven blir sogneprest i Målselv.

Iver Olsen kjøper en andel i Bentsebrug øvre og nye Papirmølle den 2. desember.

Som en av de første i landet kjøper Iver Olsen en dampmaskin til tresking og annet gårdsarbeide. Sammen med Bygdøy kongsgård, TorgersenRiis, Grimelund på Nordberg, TveterØstensjø, H. Holmen, Wedel-Jarlsberg på Bogstad og BlybergUlsholt importerer han åtte dampmaskiner fra England.

1854

Johan Christian Koren Stub blir født 10.august.

Iver Olsen kjøper største delen av Østre Grefsen av major Jens Christian Grüner ved skjøte av 30. september. Samtidig fikk han hjemmel på plassen Torbjørnsrud eller "Grefsenstua".

Samme året er et nytt hovedhus på Sandakerbakken i pusset teglstein ferdig. Like under "Muusemølla" , den eldste møllebygningen oppførte han "Nymølla", som også var en murbygning. På flaen var det smie- og snekkerverksted og nederst ved elven sagbruk, dessuten var det øverst en hektefabrikk.. Denne bestyrtes av en uforbederlig dranker som het Scherven. Han var en teknisk meget begavet mann. En statsråd som kom hjem etter en utenlandsreise hadde med seg en regnemaskin. Han forsto seg ikke på å stelle den så den gikk i ulag og det fantes ingen i byen som turde påta seg å få skikk på den. Byråsjef Bryhni var en venn av Iver og kjente til Scherven og lot han prøve seg. Etter flere dagers arbeid klarte han å fikse den. Da han instruerte statsråden i bruken sa han at den hadde bare en feil; den har bare tre regnearter, jeg skal påta meg å lage en som også kan dividere, Departementet våget ikke å innlate seg på et prosjekt, men Scherven laget allikevel en slik maskin til Iver Olsen.

17. november selger Iver Olsen sine eiendeler i Bentse Brug.

Iver Olsen beholder Sandakerbakken som den sentrale del av sin eiendom. På "Bakken" har han 12 hester, 17 kuer og 4 svin, på Grefsen har han kun 4 hester og 4 sauer. Grefsen hadde imidlertid størst jordvei: 329 mål dyrket på Østre og 51 mål på Midtodden, på Bakke hadde han 64,5 mål, på Bjølsen 32 mål og på Sandakerbakken , Lilleåsen og de andre eiendommene innenfor bygrensen var det til sammen 46, 1 mål.

Gjennomsnittsavlingen var på Østre Grefsen 11 tønner hvete, 8 tønner rug, 150 tonn havre, 100 tonn poteter og 180 skippund høy. På Midtodden var snittet 7 tonn bygg, 8 tonn havre og 30 skippund høy, på bakke 40 tonn bygg, 50 tonn poteter og 49 skippund høy.

På Østre Grefsen kunne de årlig hugges 10 tylfter tømmer og 103 favner ved, på Midtoddens 463 mål skog var utbyttet 2 tylfter tømmer og 31 favner ved.

Interessentskapet som Iver eier en sjettedel av og som forpakter hans øvre bruk og fall kjøper Heftyes oljemølle.

1855

Midtodden var et friluftsparadis for Iver Olsens barn og deres venner. Fredrik Christoffersen fra Biri var Iver Olsens husmann på Midtodden. Han var gift med Margrethe Pedersdatter som også var fra Biri. Hun ble kalt Margrethe Midtodden og tok seg moderlig av ungene. Særlig guttene dro dit opp i flokk og følge om søndagene og i sommerferiene og levet det herligste friluftsliv med roing, bading, lek og bærplukking.

Iver Bredo og tremenningen Ingvald Monrad Aas fant på at de skulle skremme Margrethe litt. Etter badet, nakne og våte som de var klatret de ned gjennom skorsteinspipen. Med noen ville krigshyl skremte de nesten vettet av Margrethe.

Noe senere hadde de tatt å snauklippet Margrethes puddelhund til det ugjenkjennelige.

Også på sine andre plasser hadde Iver Biringer som husmenn. På plassen Langset under Østre Grefsen bodde skredder Ole Kristiansen og Andrine Engelbretsdatter begge fra Biri og i Hakadalen Ole Dagfinsen og frue.

Iver Olsen er med i Akers veikomite og tar initiativ til en offentlig vei fra Treschowsbrua til Lilleåsen, senere Hans Nilsen Hauges gate. I en veidiskusjon beviste han overfor tvilende at en vei ikke ble lenger om den gikk rundt en haug enn over ved hjelp av en gryte. Iver Olsen var motstander av veier med store høydeforskjeller, og mente en maksimalstigning på 1-20 var å tilstrebe.

Ved en skyldelingsforetning blir eiendommen Grandalen ved Akerselven, utskilt som bruksnummer 6 av Vestre Grefsen og solgt til Oluf Roll.

1856

Margaretha Ihlen blir født 28.oktober.

31. oktober får Iver Olsen skjøte på en tredel av den del av Østre Grefsen som hadde tilhørt kirken.

Bomuldsvæveriet utvides til 100 vævstoler.

Iver foretar en lengre studiereise til England og Skotland sammen med Jensen på Myrens verksted. Han besøker blant annet en kardefabrikk i Manchester og studerte en dampmaskinene til et moderne spinneri i samme by. Han studerer flittig bruken av ulike gressarter i det britiske jordbruk og besøker dessuten de største verksteder for dampmaskiner, dampkjeler og landbruksmaskiner. I en værmølle legger han spesielt merke til en soldinnretning han senere importerer til Norge. Han studerer også en fiskeutklekkingsanstalt i Perth. I Manchester besøker han foruten veverier også et kartontrykkeri. I Skotland besøker han forskjellige planteskoler. Han studerer også ovner for malmsmelting.

1857

27. februar undertegner Iver Olsen sammen med Oluf N. Roll, Halvor Schou, P. Stenstrup, I. Gjerdrum, Oluf Onsum og Adam Hjort en innbydelse til å danne Akerselvens brukseierforening. Formålet skulle være å øve innflytelse på toll-og skattepolitikken, bedre forsikringsordninger, gunstige pantelån og arbeide for arbeidernes moralske og økonomiske velvære.

I april innbyr byråsjef Bryhni, grosserer Hesselberg og grosserer Thorleif Schelderup til tegning av aksjer til anlegg av et bad på Grefsen. I et møte i Akers Sogneselskap tok professor Halvor Rasch opp spørsmålet om badets beliggenhet. Iver Olsen sa da underhånden til ham, at han lurte på om ikke aksjeselskapet skulle finne seg tjent med et sted i i utmarka hans på Østre Grefsen. Beliggenheten ble så nærmere undersøkt, og da den ble funnet passende, ble Iver Olsens tilbud mottatt. På generalforsamlingen ble Bryhni, Hesselberg, advokat Kildal, cand. jur Meinich og brukseier Iver Olsen valgt inn i direksjonen.

Etter to års rettssak mot Haagen Muus på Åsen, vinner Olsen en veitvist for Grefsen over Åsens eiendom.

Iver Olsens fetter brukseier Ole Amundsen på Bjølsen, kjøper Kirsebærjordet av Vestre Grefsen.

1858

Grefsen bad blir åpnet den 1. juni og Iver Olsen selger en del av Østre Grefsen til Grefsen vannkuranstalt ved skjøte den 12. juni.

1860

Johan Ernst Welhaven blir residerende kappelan til St. Petri minne i Stavanger.

Theodor Christian Stalsberg starter studier i forstvitenskap ved akademiet i Tharand.

1861

Iver Olsen får full eiendomsrett til Fladebyløkken ved skjøte av 16. april fra Abraham Falch Muus.

10. november er det sølvbryllup på Sandakerbakken.

1862

Svend Rudolf Gundersen tar sin studenteksamen.

Theodor Christian Stalsberg tar eksamen som forstkandidat ved akademiet i Tharand. Han får stilling som forstmann under forstmesteren i Akershus og Hedmark, J.C. Hørbye. Her skulle han arbeide i 6 år.

1863

Michael Wide Homboe dør i Tromsø 25. oktober. Han har i løpet av livet innehatt de fleste kommunale tillitsverv og vært sjef for stiftstadens borgervæpning.

1864

Klokken 21.45 om kvelden den 9. mai tar det til å brenne i stallen på Vestre Grefsen. I den sterke vinden grep ilden meget hurtig om seg, så i løpet av kort tid sto de fleste av gårdens bygninger i lys lue og flere av dem var helt nedbrent da brannvesenet kom til stede. Etter iherdig arbeid lykkes det å bli såvidt herre over ilden at de bygninger som enda ikke var antent kunne reddes, men først utpå morgensiden var ilden helt mestret. Av brannforhøret fremgikk det at brannen var oppstått i det nordøstlige hjørnet av stallen. Alle var gått til sengs kl. 21.00 unntatt en tjenestejente, som oppdaget ilden i stallbygningen og på trevet. Årsaken forble uoppklart. De avhørte vitner var foruten Ole Petter Lilloe selv og hans gårdsfolk, noen av nabogårdens folk, som var kommet tilstede, straks etter at brannen var brutt ut.

21. mai ble det holdt takst over skaden, som omfattet bryggerhus, 2 skur, 2 lader, hvorav den ene med stall, vognskur, svinestall og lokum. Hovedbygningen, fjøs, sommerfjøs og en stolpebod stod igjen, foruten en del utløer. Nesten hele branntaksten av de nevnte bygningene ble utbetalt. Etter brannen ble det bygget en drengstue, en låvebygning og et vognskur og litt senere en smie.

 

1865

Husholdningen på Sandakerbakken besto nå av i alt 24 personer. Foruten Iver og Karen Marie Olsen var det da 8 hjemmeværende barn i alderen fra 23 til 9 år, husjomfruen Hanna Antonsdatter Fresch, den senere fru Paula, som da var 26 år gammel, 4 tjenestepiker, 6 tjenestedrenger, kusken Mathias Christoffersen, Iver Olsens fetter enkemannen Peter Pedersen Aas og den logerende student Peder Olsen Mogrund, som også var huslærer for de yngste barna.

Iver Olsen var en særs rolig mann. Utadvendt, men absolutt ikke snakksalig. Han var raus overfor venner og slektninger og stakk ofte til barn og barnebarn noen ekstra skillinger når han syntes kona hadde vært for snau.

Hun var av et helt annet temperament, og kunne eksplodere. Etterpå var hun imidlertid like bli. Hun var svært nøye og inspiserte alle rom morgen og kveld. Nåde den som hadde slurvet med rydding og sengestrekk. Hun var pen i tøyet og hadde kostbare drakter og kjoler, men brukte bare gifteringen som smykke. Hun var snau med lønningene og ukepengene, men presentkontoen var enorm. Det beste hun viste var å gi bort.

Ved folketellingen dette året bor Theodor Christian Stalsberg  i Hamar, der han arbeider som forstmester. Hans fremtidige kone Anne Andersen fra Stange, arbeider samme år som tjenestepike i Hamar hos familien Flagstad.

Konsul, skipsreder og kjøpmann i Holmestrand, Niels Nielsen Ihlen (den fjerde) dør. Han etterlot enken Barbara født Thurmann, datter av sogneprest Winzents Thurmann og hustru Maren Dorthea Skjeldrup, ca. 140 000 spd. (560 000 kroner). Efter den tids forhold var det en betydelig formue. Han hadde sønnene: Christian, kommandørkaptein, Niels, brukseier på Fjellhammer, Winzents, admiral, Jacob, høyesterettsadvokat i Christiania, Tordenskjold, skipsreder i Holmestrand, Oscar, ingeniøroffiser i Drammen. Hans fire døtre var alle gift.

1867

Sven Rudolf Gundersen blir Cand. Theol.

1868

Hobvedbygningen på Vestre Grefsen, som var hardt skadet etter brannen i 1864, blir besluttet revet og hele brannforsikringen strøket med hele branntaksten. Den nye drengstuen fungerer fra da av som gårdens hovedbygning og blir påbygget.

Theodor Christian Stalsberg blir ansatt som forvalter for Nordmarskgodset og får Brekke gård i Maridalen som bolig.

1869

Catharina Helmer Leth dør.

Brukseier Iver Olsen på Sandaker dør av den Brightske nyresykdom den 12. juli etter lengre tids sykeleie. Han ble 65 år gammel. Iver Olsen hadde mange venner og kjente folk som Asbjørnsen, maleren Eckersberg, Vinje, Lindemann, Jonas Brun m. fl. vanket på Sandakerbakken.

Karen Marie ble boende på Sandakerbakken etter mannens død. Sønnene overtok driften av eiendommene under ledelse av Ole Andreas. Han var ikke mann for oppgaven. Han var god på det tekniske, men på det administrative og økonomiske plan kjørte han galt av sted. Til sine nybygg og utvidelser trengte han kontanter. Karen Marie måtte selge unna faste eiendommer for å klare fordringene.

Voldsløkken ble solgt allerede den 29. november samme år som Iver døde. Samtidig solgte hun Bakkeløkken med en part av Bjølsen til boktrykker Grøndahl.

På Vestre Grefsen er det ved opptellingen dette året 446 mål dyrket mark. 180 mål god sandmuld, 180 mål noe simplere sandmuld og 86 mål sandjord. Dessuten var det 403 mål hjemmeskog og havn, hvorav nesten alt dyrkbart, men til dels dårlig sand og myr. Den årlige avling var 8 tønner hvete, 5 tønner rug, 60 tønner bygg, poteter 40 tønner og 130 skippund høy. Husdyrholdet var 6 hester og 16 melkekuer, med fullt påsett.

1871

Elise Margrethe Cammermeyer Welhaven blir gift med Cand. Theol Sven Rudolf Gundersen, sønn av grosserer Sivert Gundersen og Agate Marie Ruud, den 2. februar. Samme år får Sven Rudolf Gundersen, kronprinsens gullmedalje for en theologisk avhandling.

1872

Karen Marie Olsen starter utparsellering av Østre Grefsen og selger en parsell med bruks nummer 5 til Grefsen vannkuranstalt den 18.juni.

1874

Sven Rudolf Gundersen blir professor i teologi ved universitetet i Minneapolis. Han tar navnet Gunnerson.

1875

Det er folketelling. På Vestre Grefsen bor Ole Petter Lilloe, datteren Thora, niesen Walborg Halvorsen, en husjomfru, 5 drenger og 4 tjenestejenter og et legdslem.

1877

Karen Marie selger bruksnummerene 2, 6, 7, 9,10 og 11 av Østre Grefsen.

Iver Bredo Olsen odelsgutt på Østre Grefsen gifter seg  den 15. juli med Thora Lilloe odelsjente på Vestre Grefsen.

 

1878

Anna Rasch Schjelderup dør i Tromsø den 23. oktober.

1879

Johan Ernst Welhaven blir sogneprest i Sigdal.

På Sivert Gundersens fødested Gyland i Soggendal skjer det en merkelig begivenhet den 6.august da Sivert, sønn av Ole Andreas Lauritsen Netland og Severine Elisabet Sivertsdatter, født 18.januar samme år, blir tatt av ørn. Historien kommer på trykk i "Stavangeren" den 9.august. "Severine gikk om ettermiddagen og satte høy i såter, mens Sivert satt ved en høysåte og fulgte med. Mens hun gikk der og ante fred og ingen fare, hørte hun et sus over hode og fikk se en stor ørn, som med lynets hastighet slo ned og snappet barnet hennes, som den steg til værs med. Som naturlig kunne være, ble hun målløs av skrekk. Hun fulgte ørnen med øynene, inntil den forsvant mellom fjellene og falt dermed bevisstløs om. Da hun kom til seg selv varte det en stund før hun riktig kunne fatte, hva som hadde hendt henne. I begynnelsen trodde hun det var en drøm, men da hun så at barnet var borte, ble hun snart overbevist om at det ikke var tilfelle. Det var nå ikke annet å gjøre enn å legge saken i Guds hånd. Etter menneskelig beregning skulle man jo tro at barnet var redningsløst fortapt, men det var allikevel ikke slik.

Ikke langt fra ørnens rede gikk tilfeldigvis en mann i fjellet og slo gress. Mannen, som gikk i sine egne tanker, ble vekket av, noe som på det stedet ansees som en høyst usedvanlig lyd, nemlig barneskrik; og oppdaget deretter ørnen med barnet i klørne, i det den nettopp senket seg ned i redet. Heldigvis kjente manen godt om dette redet, da han i sin ungdom hadde vært med å fange ørnunger derfra.

Redet lå på en avsats i fjellet ikke langt fra det sted, hvor mannen befant seg. Adkomsten til redet var ikke så vanskelig, men for å komme til det måtte han først gjøre en omvei, og i mellomtiden kunne ørnen sønderrive barnet. Ved steinkast lykkes han i å fordrive ørnen fra redet, men den kretset over det. Mannen skyndte seg nå via omveien for å nå redet og fant barnet uskadd. Var det lett å komme ned så var det vanskeligere å komme opp. han måtte binde ungen fast om halsen ved hjelp av et et tørkle og kom på den måten opp, etter at han flere ganger hadde gjort bekjentskap med ørnens vingespisser og det på en mindre lemfeldig måte. Mannen skjønte at barnet måtte høre til nede i dalen og tenkte straks på foreldrenes fortvilelse, forlot sitt arbeide og skyndte seg nedover.

Den første plass, han kom til, var tilfeldigvis den, hvor barnet hørte hjemme. Der satt moren i døren som et sant bilde på fortvilelse med ansiktet i hendene. " Nu, Sina", sa mannen, " se opp og si så, om ikke Gud er nådig". Ved disse ord, som konen neppe fattet, så hun opp og utstødte et skrik ved synet av sitt barn. Hun rev det fra ham, falt på kne og takket og priset Gud, og like mye som sorgen før, var gleden nå nær ved å berøve henne forstanden. Det gikk allikevel lenge, før den stakkars kona kom over skrekken."

1880

Karen Marie Olsen selger bruksnummer 14 av Østre Grefsen og Midtodden av Vestre Grefsen.

1881

Iver Bredo Olsen og Thora Lilloe får sønnen Thorleif Lilloe-Olsen på Østre Grefsen i Vestre Aker den 11. februar. Familienavnet Lilloe-Olsen blir brukt for første gang.

1882

Grosserer Sivert Gundersen dør.

Karen Marie Olsen selger bruksnummer 17 av Østre Grefsen. De øvrige deler, bruksnummerene 1,4,12,13,15 og 16 overdrar hun til sønnen Iver Bredo 3. november.

1883

Margaretha Dedekam dør 15.april.

Ole Andreas Lilloe-Olsen blir født på Østre Grefsen i Vestre Aker den 28.april.

Johan Ernst Welhaven sogneprest i Sigdal og utgiver av " For Fattig og Rig" dør den 6. desember.

Iver Bredo blir med i en kommunestyre komité for å utarbeide innstilling og overslag for en ny arbeidsanstalt, da en ekstraordinær foranstaltning ble funnet nødvendig på grunn av stigning i fattigbyrdene. De øvrige medlemmer var C. Holmen, F. Huseby, G.M. Michelsen, P.S.Hansen og A. Rom. Valget falt på Tonsen og Iver Bredo ble valgt til å besørge innkjøp og innredning sammen med C. Fougner og G.M.Michelsen.

1884

Professor Sven Rudolf Gunnerson og familien kommer tilbake til Norge. Han blir prest ved Kristiania distriktsfengsel.

Iver Bredo Olsen selger bruksnummer 15 og 16 i Østre Grefsen til Grefsen bad.

1885

Sven Rudolf Gunnerson blir sogneprest i Grimstad.

Iver Bredo Olsen selger bruksnummer 19 av Østre Grefsen til Kristian Julius Schou.

Iver Bredo Lilloe-Olsen blir født på Grefsen 6.juli.

1886

Lauritz Stub blir født 7.mars.

Bruksnummerene 20, 21 og 22 av Østre Grefsen blir solgt til henholdsvis ingeniør Anders Jensen, bryggerimester Frenning og professor Aschehaug. Bruksnummer 8 blir solgt til grosserer Severin Jacobsen og Bredos kusine Anna Jacobsen født Biermann.

Aker kommune overtar eiendommen Tonsen. Iver Bredo sørger for avtalen på vegne av kommunen.

1887

Margit Welhaven Gunnerson blir født 23.mars.

Trollvannshytta blir utskilt som bruksnummer 24 av Østre Grefsen og solgt til redaktør Schibsted.

Iver Bredo blir medlem av overbestyrelsen for den nye arbeidsanstalten.

Fanny Rebekka Stalsberg blir født i Vestre Aker 25.desember. Datter av forvalter på Brekke og bestyrer av Nordmarkas skoger Forstmester Theodor Christian Stalsberg og Anne Andersen.

1888

Iver Bredo Olsen bygger en ny jakthytte på Lachmannsfjell etter at Trollvannshytta var solgt.

Tirsdag den 13. juli ble den innviet med fest for 14 herrer.

1889

Karen Marie selger møllen og Sandakerbakken til Bjølsen Valsemølle 1. mai. Niesen Anna Biermanns mann Severin Jacobsen kjøper Sandakerbakken tilbake samme år. Karen Marie flytter opp i annen etasje, mens Severin Jacobsen med familie flytter inn i første.

Iver Bredo Olsen blir med i en fomannskapskomite for å undersøke muligheten av å flytte pleiestuen ved Neubergløkken til Tonsen.

Ole Petter Lilloe dør. Etter skifte avsluttet 4. september overtar svigersønnen Iver Bredo Olsen Vestre Grefsen. Østre og Vestre Grefsen er nå på samme eiers hånd og får navnet Grefsen Hovedgård. Grefsen Hovedgård hadde ved sammenslåingen etter matrikkelen en skyld på noe over 58 skyldmark

28. desember dør Karen Marie Olsen i en alder av 76 år. Hun hadde født 11 barn: Anne Carine, Johanne Fredrikke, Ole Andreas, Ole Andreas, Iver Bredo, Johan Fredrik, Christian, Harald, Evald, Eliot, Stener og Ingeborg Marie.

 

1890

Iver Bredo låner 35 000 kr. med pant i gården for å oppføre en ny hovedbygning på Grefsen Hovedgård. Av tinglysningen går det frem at Thora ikke samtykket i pantsettelsen. Det var formann i Den norske ingeniør og arkitektforenings arkitektavdeling Harald Olsen, bror av Iver, som tegnet huset.

1891

Iver Bredo låner ytterligere 60 000 kr. til nybygget. Thora vil ikke samtykke. Hun synes med klart tydelighet at prosjektet bar preg av stormannsgalskap.

En gedigen villa i teglstein og et gigantisk parkanlegg står ferdig på tunet til tidligere Vestre Grefsen, nå Grefsen Hovedgård. Familien flytter fra Østre til Vestre Grefsen.

1892

Formannskapskomiteen som skulle vurdere flytting av Neubergløkken til Tonsen fremlegger en innstilling 3. august. Flertallet deriblant Iver Bredo Olsen går inn for flytting av sykehuset. I september samme år blir en ny og mindre komite bemyndiget til å vurdere saken nærmere og fikk en sum til å utrede konsekvenser.

1893

Også den nye komiteen der Iver Bredo sitter, kommer til at sykehuset bør flyttes til Tonsen.

1898

Ole Andreas Lilloe-Olsen tar middelskoleeksamen ved Aars og Voss latin og real skole med hovedkarakter Meget Godt.

1899

Thorleif Lilloe-Olsen tar studenteksamen ved Aars og Voss og begynner på Krigsskolen. Under en vinterøvelse pådrar han seg langvarig pleurit, og han blir nødt til å slutte. Han studerte derefter en tid med juridisk embedseksamen for øye.

Rettelser og tilføyelser kan sendes til: ololsen@alfanett.no

Tilbake til slektskrønikens startside

Forrige            Neste