Lilloe gård
Av Ole Andreas Lilloe-Olsen

Fotografi av Lillo gård på slutten av 1940-tallet hentet fra Gerd Eva Lillos hjemmeside

 

 

 

 

 

 

Lille Oe i tidligere tider
Gården O som denne gården er utskilt fra er kanskje den eldste gården i Oslo området. Kanskje har de første boplasser her blitt ryddet engang Akerselven ( Frysja) hadde sitt os her for nærmere 10 000 år siden. Navnet er en østnorsk genitivsform av av Å som betyr elv (se Odalen), hvilket tyder på at gården er den første ved elven. Kanskje er det også en sammenheng med gårdsnavnet O og navnet på hele området Oslo. Mange mener nå at navnet Oslo kan være sammensatt av Oros (= elvenes os) og lo som enten kan bety slette eller være avledet av lon (= lun vik). Dette forklarer både den åpne o-lyden i navnet og forsterker teorien om at den utbredte rsl-lyden er den opprinnelige.

Gården nevnes i et brev av 24.mars 1279 da baronen Audun Hugleiksson Hestakorn makeskifter 1 Markesbol i Østre O til Oslo Bispestol. O figurerer så som kirkegods med forskjellige eiendeler og parter helt frem til 1598-99.

I 1615 nevnes for første gang Lille Oue. Den er da oppført som krongods av skyld 1 skpd. malt. Kronen solgte den ved skjøte av 17.april 1663 til brødrene Christopher og Jan Didrikssønner Tack. (De var forøvrig brødre av min 6Xtipp oldemor Maren Didriksdatter Tack, hvis etterkommere den senere kom i eie til. Samtidig var Ole Lille Ov oppsitter på Lille Oe. Han er en annen av Lilloeslektens forfedre.) Ved auksjonsskjøte av 28.september 1712 blir den ervervet av president Johan Drøge ved auksjonsskjøte. Få år senere eies den av skriftskriver Anthoni Boyessøn Schøyendal som ved skjøte av 21.juni 1720 selger den til stiftsamtmann Wilhelm de Tonsberg. Etter hans død var den i handelsmann Peter Nordborg og Claus Friederichsens eie til den ble skjøtet til Christian Ancher og Jens Hiort 1.juli 1741. 

Lille Oe i Ancher familiens tid
Ved makeskifte av 30.august 1764 overdrog Hiort sin halvpart til Ancher. Ancher far fetter av min 4Xtippoldefar, og det var gjennom dette slektskapet gården skulle komme i slektens eie. (Ved folketelingen samme år var forøvrig Ole Lille Ov som regnes som Lilloe-ættens stamfar oppsitter på gården. Gjennom Hans to sønner Nils Olsen Kalbakken og Jocum Olsen Skøien kan akerbønder på de fleste gårder i Vestre Aker og Østre Bærum regne seg til Lilloe-ætten.) Justisråd Christian Ancher førte en stor og eksklusiv husholdning på Lille Oue. I hans tid var det en diger bygning på gården som dessverre brant ned på 1780 tallet. Lille Oe var sentrum for hans mange bedrifter, sager og skogområder. Han reiste ofte opp hit fra sin bolig i kvaderaturen og hadde ofte selskaper med teater og andre løier. Det var ved en slik anledning han fikk en glasspokal med følgende lille inskripsjon forfattet av Jacob Thulin: 

Velkommen hid til Lille Oe
Fra Kiøbstæd Sviir til Landsbye Roe,
Hvor vi kan os fornøie.
Lad hver da viise som en Mand
at Landsbye Guder ogsaa kand,
Det gamle Nectar døie.

Denne glasspokalen har siden fulgt gården.

Lille Oe i Lilloe-slekten
Ancher døde i 1765 bare 54 år gammel. I mellomtiden hadde både han og hans familie, som besto av hustuen Karen Eliesen og sønnene Bernt, Peder og Jess, blitt gode venner av Ole Nilsen Nygaardsdalen og hans familie på Nygaard bruk. Ole Nilsen var en meget dyktig jeger og ledsaget ofte Ancher familien på deres jaktturer. Ole Nilsen har seks barn. Den yngste sønnen Ole blir forlovet med 14 år gamle Inger Maria Bruun i 1788. Hun er datter av Maren Ancher Carlsen og datterdatter av Christian Anchers fetter Johan Carlsen. Det er derfor ikke tilfeldig at enken Karen Eliesen selger Lille Oe til Ole Nilsen Nygaardsdalen når hun selv kjøper gården Vækerø samme år. Ole  Nilsen får omtrent samtidig kjøpt store skogområder øst for Maridalsvannet. Dette innbefatter Grytavassdragets  nedslagsfelt øst for Kringlerbekken, senere også Kjussetra med omkringliggende skogområder sør til Evensetermyra. Kjussetra blir tatt i bruk som seter for Lille Oe og har siden hett Lilloseter.

I 1790 er det stor fest på Lille Oe. Ole Olsen gifter seg med Inger Maria Bruun den 12.juni. I bryllupspresang fra familien Anker fikk brudeparet en hvit Louis XVI. salong med trekk i dueblå silkedamask, bestående av 12 stoler, sofa to bord, flere speil etc, som fremdeles er i familiens eie. Det står skrevet at bruden var stor, vakker og utadvendt, mens brudgommen var liten og tykkfallen. Jeg har fortsatt en trykket sang fra parets gullbryllup i 1840, der mye av historien er beskrevet.

15.april 1792 overdrar Ole Nilsen gården til sønnen Ole som samtidig tar navnet Lilloe.

Ole Nilsen Lilloe dør i 1804, 82 år gammel på Smedjordet på Lilloe, som han har beholdt som føderåd for seg selv. Han blir begravet 20. august. Han etterlater seg sønnene Jens, Andreas og Ole, og døtrene Anne Marie, Annichen og Ingeborg. Jens Olsen Lilloe blir stamfar til en stor gren av Lilloeslekten i USA, Ole Olsen til Lilloeslekten i Norge, Andreas Olsen blir jegermester for Peder Anker på Bogstad. Samtidig forpakter han gården Nygaard i Aker og beholder navnet Nygaard.

I 1832 selger Ole Olsen Lilloe skogområdene i Lillomarka til Linderud gård i Østre Aker. Midlene fra dette salget går til å skaffe de mange barna eiendommer i Aker og Bærum. Sønnen Johan Arnt Martinius kjøper Lindern, Henrik Olsen Lilloe kjøper først Vestre Haugerud sør for Sognsvann, senere Øgarden i Maridalen , datteren Anette får gården Kjelsås i bryllupsgave, Ole Petter Lilloe kjøper Vestre Grefsen. Sønnen Andreas Olsen Lilloe overtar Lilloe etter farens død i 1792. Andreas Olsen Lilloe dør barnløs bare fjorten år senere. Nevøen Christian Lilloe, sønn av Johan Arnt Martinius Lilloe, overtar gården etter skifte av 2.desember 1856. Christian Olai Lilloe var lensmann i Aker, men hadde allikevel et betydelig jordbruk på Lilloe. I tillegg drev han aktivt med sager, teglverk og annen industrireising. Han investerte også i andre sager rundt om i Norge. Etter hans død gikk gården til hans enke Hansine som i 1897 solgte gården ut av slekten til Jacob Carlsen fra Breivolden ved Akerselven den 29.mai 1897. Jacob Carlsen tok navnet Lilloe. En del av hans etterkommere har senere endret navnet sitt til Lillo. I Jacob Carlsens tid var det meget stor drift på Lillo med over 80 kyr på båsen. Senere har det vært gartneridrift i stor stil på gården. Nydalens Compagnie fikk hjemmel til gården i 1916, men Lillo-familien har bodd og drevet næringsvirksomhet på gården helt opp til våre dager.

Mer om Lillo gård kan du lese på hjemmesiden til Gerd Eva Lillo

 

Rettelser og tilføyelser kan sendes til: lilloe-o@online.no

Tilbake til Akergårder

Tilbake til Ole Andreas Lilloe-Olsens slektssider